ODEBÍRAT NOVINKY

Příprava na Štědrý den u spokojené mámy

MILÉ MÁMY,
už se taky chystáte na zítřek??? ... dopéct cukroví, uvařit štědrovečerní polévku, naporcovat kapra, připravit bramborový salát, uklidit, zapálit Františka, ozdobit vánoční stromeček, najít nějaké svíčky a hlavně sváteční ubrus :)
Alespoň tak to vypadá u nás... úklid jsem delegovala na manžela, dělám jej dost nerada, stromečku se ujal Theo a jelikož u nás fouká jako na větrné hůrce, uschlo nám hezky i prádlo spolu s vánočním ubrusem a čistým povlečením. Na mě zbylo pečení a vaření.
Pokud hledáte zdravou štědrovečerní inspiraci, prozradím Vám, co budeme mít letos my:
SUCHÁRKY T. G. MASARYKA (místní specialita, pan prezident milovat naše Brdské lesy a jezdíval jimi na koni)
Ingredience: 200 g bio špaldové celozrnné mouky hladké, 100 g bio pšeničné celozrnné mouky hladké, 200 g bio rostlinného tuku (např. Provamel, Rapunzel, Alsan). 30 g rýžového sladu, 70 g bio přírodního cukru, 1 žloutek z bio nebo domácího vejce, 150 g lískových nebo vlašských ořechů nebo mix, karob dle chuti a barvy, trochu domácího jemného vanilkového cukru na obalování (návod najdete v Receptech: http://spokojenamama.eu/informace/recepty-2, když se zaregistrujete).
Postup: oříšky namočíme na 1 h ve studené vodě, zatím z ostatních ingrediencí vypracujeme těsto, do kterého pak zapracujeme okapané oříšky. Těsto rozdělíme a vytvarujeme 2 šišky o průměru, jak velké chceme mít suchárky. Každou šišku zabalíme do alobalu a dáme ztuhnout ně několik hodin či noc do mrazáku. Poté krájíme ostrým nožem na kolečka, která pečeme na pečícím papíře v troubě předehřáté na 170 °C dorůžova - cca 15 min. Suchárky můžeme ještě teplé obalit ve vanilkovém cukru.

ZDRAVÝ BRAMBOROVÝ SALÁT:
Ingredince (na cca 1 mísu salátu): 10 větších brambor ve slupce, 3 větší bio mrkve, hrášek, 3 nakládané okurky nebo 4 lžíce pickles, 1 menší celer nebo petržel, další zelenina dle zvyku a chuti.
Na majonézu: 2 balení bio tofu Natural, trocha nerafinované soli, umeocet, bio hořčice, bio panenský slunečnicový olej (může být jiný), příp. bylinky na dochucení.
Postup: všechnu zeleninu důkladně očistíme kartáčem. Brambory vaříme ve slupce zvlášť v dobře osolené vodě cca 25 min, pak vypneme sporák a necháme ještě 10 min stát, aby se slupka tzv. zatáhla a brambory se dobře loupaly. Zbytek zeleniny - mrkev, celer , petržel uvaříme do měkka, necháme vychladnout a krájíme na kostičky do mísy. Brambory propasírujeme přes speciální struhadlo, aby byly také na kostičky. Přídáme hrášek, nadrobno nakrájené okurky nebo pickles a vše dobře promícháme.
MAJONÉZA: Tofu nakrájíme na menší kousky a vaříme cca 10 min ve 200 ml osolené vody. Ještě teplou směs mixujeme ponorným mixérem, přidáme 2 lžíce hořčice a umeocet dle chuti. Během mixování postupně přiléváme slunečnicový olej. Výsledkem by měl být hladký krém. Je možné dochutit bylinkami.

KAPR TROCHU JINAK:
Ingregience: vykostěné kousky kapra nebo filé, špetka nerafinované soli, trocha mletého bílého pepře, bio citronová šťáva, bio špaldová celozrnná mouka hladká, bio vejce, strouhanka a mák na obalení, bio panenský olej na smažení.
Postup: Filé či kousky kapra omyjeme, osolíme, příp. opepříme dle chuti, můžeme přidat i jiné koření či sušené bylinky (oregano), pokapeme citronovou šťávou a necháme cca hodinu nebo i přes noc v lednici stát. Strouhanku smícháme v poměru 1:1 s mákem a kapra obalíme - nejdříve v mouce, pak ve vajíčku pak ve směsi strouhanky a máku. Smažíme na panenském oleji. Na talíři ozdobíme čerstvě nařezanou petrželkou (může být i sušená) a podáváme s bramborovým salátem.

Táák, já jsem nachystaná... doma voní František, ještě jdu dopéct další druhy cukroví (měla jsem si vyhradit více času, ale co už :) ) a pouštím cd s koledami. UFFF, ale stálo to za to :)
31.12.2014 14:27:40
ernstoval
LUCIE ERNSTOVÁ - spokojenamama@seznam.cz | 724 663 586
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one